أخبار مُبشرة : أسبوع كامل من الأمطار على جنوب غرب المملكة

Written By عمر الدجاني on 2013/09/05

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.

موقع ArabiaWeather.com – تُشير بيانات النماذج العددية إلى أن كافة الأيام القادمة ستمتاز بارتفاع فُرص الأمطار على المناطق الجنوبية الغربية و بعض المناطق الغربية من المملكة.

 

حيثُ تظهر فُرصة يومية عالية لتشكُل السُحُب الركامية بإذن الله في كُل من مرتفعات جازان و أبها و الباحة و عسير وصولاً إلى مرتفعات الطائف و شرق مكّة المُكرمة، و بالتالي هُطول الامطار خاصة في ساعات ما بعد الظُهر و العصر و ساعات المساء الاولى.

 

و بالنظر إلى خرائط النماذج العددية، يتضح تدفُق كميات جيدة من الرطولة نحو طبقات الجوي المُختلفة في غرب السعودية و جنوبها الغربي، مما يجعل الفُرص مواتية لتساقُط الامطار خلال أيام الجُمعة و السبت وصولاً إلى الأربعاء القادم.

 

الامطار يتوقع أن تكون مترافقة مع حُدوث العواصف الرعدية و تساقُط لزخات من البرد في بعض المناطق، كما لا يُستبعد أن تكون مترافقة مع هُبوب الرياح الهابطة المُثيرة للعواصف للاتربة و بالتالي تدني مدى الرؤية الأفقية في بعض المناطق، و خاصة على الطُرق الخارجية.

 

كما لا يُستبعد ان تطال الأمطار بعض المناطق الساحلية الواقعة على البحر الأحمر، و أجزاءً من منطقة المدينة المنورة.

 

و يُحذر خلال الأيام القادمة من الامور التالية:

  1. خطر تشكُل السيول في المناطق الجنوبية الغربية من المملكة، و خطر السيول المنقولة.
  2. خطر تدني مدى الرؤية الأفقية نتيجة للرياح الهابطة المثيرة للغبار

 

لمتابعة تحرُك السُحُب الرعدية و تطورها مباشرةً على المملكة –اضغط هُنا 

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



The Meteorology Department warns: Strong winds will hit Mecca and Jeddah, with temperatures approaching 50 degrees Celsius today.Meteorology: Weather warnings issued Wednesday for 5 areas, including Jeddah, Mecca, and MedinaSeasonal rains hit 6 Arab countries... lightning, thunder and floods until June 22Meteorology: Weather warnings issued for 4 regions, including Jeddah, including rain, lightning, and dust storms.A prolonged heat wave is pushing temperatures up to 50 degrees Celsius in five Arab countries.Watch the video: Winds of 110 km/h put Kuwait under a historic sandstorm that obscured roads and trapped vehicles (June 2021)Meteorological Authority: Weather warnings of thunderstorms and scorching heat in 5 regionsA low-pressure system extends over northern Syria, accompanied by thunderstorms and heavy rain.Meteorology: Weather warnings issued for 3 regions, including Riyadh