أمطار محلية و أحوال جوية مُضطربة في نواحي مُتفرقة تونس و شمال الجزائر (9-6-2012)

Written By admin on 2012/06/09

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.

 

موقع"طقس العرب"الإلكتروني-تتعرّض نواحي من تونس و شمال الجزائر إلى أحوال جوية مُضطربة يوم السبت 9-6-2012 تتمثل في تشكٌل السُحب الركامية التي تتسبب في هطول أمطار محلية يصحبها الرعد أحياناً و خاصة على المُرتفعات.

 

 

و تُظهر محطّات الرصد المُنتشرة في الجزائر هطول بعض الامطار خلال الـ24 ساعة الماضية،حيثُ سجلت محطة قسنطينة تساقُط 3 مليمترات،كما هطلت أعشار من الملمترات في عدّة مُدن أُخرى كميديا و تيارت و قصر الشلالة و سيدي بلعبّاس.

 

 

سبب هذه الاحوال الجوية الغير مُستقرة هو وجود امتداد لحوض علوي بارد نسبياً من جنوب غرب أوروبا،بالتزامن مع تواجُد امتداد لمنخفض جوي من الجنوب ،إضافةً إلى تدفق لتيارات رطبة مُناسبة في طبقات الجو كافة قادمة من البحر الأبيض المتوسط.

 

 

و يُتوقع أن يستمر الاضطراب الجوي بالتأثير خاصة على جبال أوراس في تونس و الجزائر بحيث يستمر تشكُل السُحُب الرُكامية و تساقط الأمطار المحلية المصحوبة بالرعد أحياناً،مع توقعات بأن تتهيأ الفُرصة لتساُقط بعض الأمطار المحلية في أجزاء من شمال غرب ليبيا يوم الأحد 10-6-2012 ،نتيجةً لتحرك الحوض العلوي البارد نسبياً نحو الشرق.

 

 

و تأتي هذه الأحوال الجوية المُضطرية لتُطفئ بعضاً من لهيب الحرارة الشديدة التي أثرت على المنطقة يوم الخميس 7-6-2012، حيثُ سُجلت درجات حرارة أعلى بكثير من المُعتاد في عدد من المناطق الشمالية في تونس و الجزائر،حيثُ تعدّت درجة الحرارة حاجز الـ40 مئوية على نطاقٍ واسع قبل أن تبدا الحرارة بالانخفاض ابتداءً من ساعات الليل.

 

 

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



How do we deal with heat waves? Here are the top 10 tips for dealing with a hot weatherDistinctive weather events that occurred in RamadanArabian Gulf: Thunderstorms adorn the skies of many regions, accompanied by heavy hail on the first of August.Very important | 45 minutes is enough to kill you..Video reveals the danger of sleeping in the car with the air conditioner onArabian Gulf: These areas are expected to receive rain in the coming days.Local volcanic activity intensifies and expands in the Hajar Mountains, impacting areas across the UAE.Severe flooding kills 64 in Pakistan, with more rain expectedLevant: Thunderstorms concentrated in Syria and Lebanon midweek, with heavy dust storms in desert areas.Arabian Gulf: Forty-degree temperatures, thunderstorms, and active winds that will stir up dust and sand in some areas over the coming days.