اقترب أطول يوم في السنة

Written By admin on 2013/06/16

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.

منظر ارشيفي للشمس و القمر في المنطقة القطبية الشمالية يوم الانقلاب الصيفي في أحد السنوات السابقة

 

 

موقع ArabiaWeather.com  - عمر الدجاني- سيكون النصف الشمالي للأرض على موعد  يوم الجُمعة القادم 21 حزيران/يونيو  2013 ، مع الإنقلاب الصيفي و هو اليوم الذي يكون فيه النهار أطول ما يُمكن على مدار العام كاملاً.

 

و يتميز هذا اليوم بأن الشمس تكون عامودية فيه  على مدار السرطان، و يُمثل هذا الموعد  البداية الفلكية لفصل الصيف الذي يمتد على مدى ثلاثة أشهر أي لغاية يوم 21 أيول/سبتمبر، رُغم أن البداية المناخية المُعتمدة  لفصل الصيف  بالنسبة للأرصاد الجوية بدأت مع بداية شهر يونيو و تستمر إلى آخر يوم في آب/أغسطس.

 

و الجدير بالذكر أن  النصف الجنوبي للأرض يشهد في نفس الوقت (يوم 20حزيران/يونيو) موعد الإنقلاب الشتوي و الليلة الأطول على مدار السنة.

 

و بعد الإنقلاب الصيفي في 20 يونيو تبدأ أشعة الشمس العامودية رحلتها الطويلة جنوبا إلى أن تتعامد على خط الإستواء في 22 سبتمبر، بحيث يقصر طول النهار تدريجياً و يزداد طول الليل ، إلى أن يتساوى  الليل و النهار حينها فيما يسمى بالإعتدال الخريفي.

 

هذا و يأتي شهر رمضان الكريم هذا العام بعد اسابيع قليلة من الانقلاب الصيفي ، مما سيعني زيادة عدد ساعات النهار و الصيام عن العام الماضي ، بحيث يكون عدد ساعات الصيام هذا العام هو الاطول منذ سنين كثيرة.

 

بالصور - أجمل 10 صواعق ضربت برج ايفل

بالصور – أعظم 10 حفر على وجه الكرة الارضية

دراسة : درجة حرارة الكرة الارضية هي الاعلى منذ 4000 عام

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



How do we deal with heat waves? Here are the top 10 tips for dealing with a hot weatherDistinctive weather events that occurred in RamadanArabian Gulf: Thunderstorms adorn the skies of many regions, accompanied by heavy hail on the first of August.Very important | 45 minutes is enough to kill you..Video reveals the danger of sleeping in the car with the air conditioner onArabian Gulf: These areas are expected to receive rain in the coming days.Local volcanic activity intensifies and expands in the Hajar Mountains, impacting areas across the UAE.Severe flooding kills 64 in Pakistan, with more rain expectedLevant: Thunderstorms concentrated in Syria and Lebanon midweek, with heavy dust storms in desert areas.Arabian Gulf: Forty-degree temperatures, thunderstorms, and active winds that will stir up dust and sand in some areas over the coming days.