بقي على الإعتدال الخريفي و إنتهاء فصل الصيف 48 يوماً

Written By admin on 2013/08/05

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


منظر الأرض من الفضاء في حالة الإعتدال الخريفي أو الربيعي مع تساوي الليل و النهار في كافة مناطق الكُرة الأرضية

 

موقع ArabiaWeather.com –  من المُنتظر بحسب الحسابات الفلكيّة أن يحل موعد الإعتدال الخريفي من الناحية الفلكية يوم 22-9-2013 ، و ذلك في القسم الشمالي من الكُرة الأرضية.

 

يوم الإعتدال الخريفي ، هو التوقيت الذي يعود به الليل و النهار للتساوي تماماً في كافة أنحاء الكُرة الأرضية ، و ذلك نتيجةً لتعامُد الشمس على خطّ الإستواء في رحلتها الظاهرية نحو الجنوب.

 

و بدءاً من يوم 22-9-2013 ، يبدأ الليل بإكتساب الدقائق تدريجياً من النهار، بحيث تُصبح ساعات الظُلمة أكثر من ساعات الإضاءة الشمسية، مما يعمل على إنخفاض حرارة القسم الشمالي من الكُرة الأرضية بشكل تدريجي ، و لكن دون ان يمنع ذلك من حُدوث موجات حارّة أحياناً، خاصة في بداية الفصل.

 

كما و يُعتبر هذا التاريخ ، بدايةً لليلٍ واحد و طويل يدوم 6 أشهُر في منطقة القُطب الشمالي.

 

و يتميّز فصل الخريف في أغلب الدول العربية ، ببداية رحلة إنخفاض الحرارة تدريجياً في أجواء الدول العربية ، تمهيداً لدخول فصل الشتاء فلكياً خلال شهر ديسمبر/كانون الأول.

 

و يُمكن للمواطنين من خلال هذا اليوم تحديد المواقع الجُغرافية بشكل دقيق ، حيثُ تشرق الشمس من الشرق تماماً و تغرُب في الغرب تماماً.

 

هام : نهاية الصيف بشكل مُبكر جدّاً في الدائرة القُطبية الشمالية

عُلماء : الأرض نجت من كارثة مُحققة قبل أسبوعين

قصة الإعصار الذي كان شرارة إستقلال دولة

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



How do we deal with heat waves? Here are the top 10 tips for dealing with a hot weatherDistinctive weather events that occurred in RamadanArabian Gulf: Thunderstorms adorn the skies of many regions, accompanied by heavy hail on the first of August.Very important | 45 minutes is enough to kill you..Video reveals the danger of sleeping in the car with the air conditioner onArabian Gulf: These areas are expected to receive rain in the coming days.Local volcanic activity intensifies and expands in the Hajar Mountains, impacting areas across the UAE.Severe flooding kills 64 in Pakistan, with more rain expectedLevant: Thunderstorms concentrated in Syria and Lebanon midweek, with heavy dust storms in desert areas.Arabian Gulf: Forty-degree temperatures, thunderstorms, and active winds that will stir up dust and sand in some areas over the coming days.